Косопадът и тенденцията на новото време

шампоан против косопад

Стресът, патогенните фактори от околната среда, нарушенията в имунната система на съвременния човек и забързаното ежедневие са едни от факторите, причиняващи естетичното неудобство, особено на нежния пол, познато като косопад.

Специално при жените хормоналният дисбаланс, периодите на бременност и раждане са другата група причини за появата на косопад.

Какво представлява косопадът? Кой са факторите, които го обуславят го и как можете да се справите с този проблем?

Алопецията, медицинският аналог на понятието косопад, е термин, който обхваща всички форми на косопад.

По главата на здравия човек има от 100 000 до 150 000 косъма, някаква част от които се откъсват и падат всеки ден. За нормална дневна загуба се смятат 60 до 100 косъма. Ако падат повече от 100 косъма на ден, говорим за косопад, състояние, което изисква да потърсим причината за това и да вземем съответни мерки.

Шампоан против косопад

Шампоан против косопад и съответните хранителни добавки успешно повлияват сезонният косопад. Но е важно да отбележим, че макар и да има резултат, той не е светкавичен. Необходимо е търпение и настойчивост. Специализираните добавки срещу косопад са добра алтернатива, но имайте предвид, че не бива да си ги самоназначавате. Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт и спазвайте стриктно препоръките им.

Грижете се за косата си с подходящи за нея продукти – шампоани, балсами и маски. Ако въпреки това косопадът продължава да е много силен, непременно се консултирайте с дерматолог. Той ще изясни причината за вашата алопеция и може да назначи медикаментозно лечение.

Причини за появата му

Всеки човек в някой момент от живота си се сблъсква с проблема косопад. Неговата интензивност и времетраене са различни и при това причините са твърде разнообразни. Докато при някои хора по-сериозно влияние оказват външните фактори, при други причините за косопадът им се коренят в проблеми с хормоналния баланс, състоянието на имунната система или в по-сериозни заболявания, при които косопадът е съпътстващ симптом.

ДНК

Нерядко оплешивяването е генетично обусловено. Ако вашите родители са имали проблем с растежа и окапването на косата, твърде вероятно е и вие да имате такъв. Доколкото косопадът е по-често срещан при мъжете, жените преживяват естетическия проблем не по-леко.

Стрес

Стресът – физически и емоционален, загубата на близък, хронични проблеми в семейните отношения, разводът, професионалната неудовлетвореност – са друга група причини, които увреждат косата и водят до косопад.

Физически травми

Тежки физически травми, прекарани сериозни хирургически операции, популярни заболявания, при някои хора, дори прекаран грип могат да доведат до косопад. Поради травматичния стрес, който преживява организмът, коренът на косъма бива избутан навън и косата пада в по-голям обем.

Бременността

Към физическия стрес се причислява бременността. Тъй като в този период настъпват сериозни хормонални промени, нерядко косата реагира с опадване, появява се косопад. При някой жени косопадът настъпва, не по време на бременността, а непосредствено след раждането. Този проблем най-често отшумява след няколко месеца при употребата на специализиран шампоан за косопад.

Отслабване

В стремежа си да отслабнем по-бързо, едва ли се замисляме върху последиците за нашия организъм и в частност за косата, но връзката е пряка. Бързата загуба на тегло води до общо отпадане на организма и оредяване на косата. Когато губим телесна маса, в следствие на неправилно, непълноценно хранене, в организма ни се появява дефицит на важни минерали и витамини. В следствие от това може да се появи косопад. Той, за съжаление е често срещано явление при хора, които страдат от анорексия и булимия.

Полови хормони

Нарушаването на баланса на мъжките и женските полови хормони при жената, вследствие на поликистозни яйчници, също води до косопад.  Освен специализираните шампоани против косопад, в този случай се включва медикаментозна терапия, диета и физически упражнения.

Косопадът е често срещан резултат от желязодефицитната анемия. Дори с едно банално кръвно изследване вашият лекар може да установи причината за вашия косопад, която се крие в анемията.

Прочете още полезни съвети в нашия блог.